“Не мога само да кимам”. Телевизионен водещ в Русия подаде оставка заради референдума на Путин

Журналистът от Красноярск Владимир Жаринов

Водещият на регионалните новини в държавния руски телевизионен канал “Россия-24” за Красноярск Владимир Жаринов подаде заявление за напускане заради референдума за промени в конституцията на Русия, който започна в четвъртък миналата седмица.

Журналистът съобщи за решението си във Фейсбук. Жаринов работи в държавния телевизионен канал от 2013 година. Той пише, че винаги се е старал да бъде обективен.

“Но това, което се случва сега, вече е отвъд моите разбирания. Поправките в конституцията са историческо престъпление”, пише Жаринов.

Журналистът описва как всички представители на местните власти и на редица обществени организации единодушно са обявили подкрепата си за промените, които ще позволят на президента Владимир Путин да остане на поста си до 2036 година.

“Не мога само да кимам и да повтарям: “Да, всичко вече е решено”, “от нас нищо не зависи”, “това е част от работата ни”. През цялата ми кариера не ми се е налагало да пиарствам на откровено деструктивни действия на властта. И сега не искам да го правя”, казва Жаринов.

Журналистът завършва, че единственият му избор е да не участва в “това безумие” и да подаде оставка.

На 25 юни в Русия започна гласуването на поправките в Конституцията. Една от главните промени предвижда “зануляване” на мандатите на президента досега, което ще позволи на Путин отново да се кандидатира и така да остане на власт до 2036 година.

Путин беше избран през 2000 г. и изкара два мандата на поста си. От 2008 до 2012 г. те размениха постовете си с министър-председателя Дмитрий Медведев, която зае президентския пост. След това мандатите бяха удължени на 6 години и Путин отново стана президент през 2012 г. и по силата на Конституцията може да остане на поста до 2024 г.

През последния месец медиите съобщават за масови оплаквания от граждани, че са принуждавани от работодателите си да гласуват на референдума.

За валидност на гласуването се изисква в него да са участвали поне 50% от избирателите. Опозицията е разделена, като част от нея призовава за бойкот, а друга – за гласуване против.

Първоначално референдумът трябваше да се проведе на 22 април, но заради епидемията от COVID-19 беше пренасрочен заедно с Парада на победата, който се състоя на 24 юни. Поправките в основния закон на Русия бяха предложени от Владимир Путин и одобрени единодушно от Държавната дума през март.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme